• PONOŽKOVÁ VÝZVA 2024

          • Milí naši! ak sa chcete zapojiť do výzvy na podporu ľudí s Downovým syndrómom, príďte zajtra (v utorok - 21. marca) obutí v 2 odlišných ponožkách.

            Tohtoročná výzva: Skončite so stereotypom! Stereotyp je pozitívna alebo negatívna predstava, ktorá je často nepresná a nesprávna. Je založený na obmedzených informáciách alebo jednotlivých skúsenostiach. Napriek tomu je veľmi ťažké vytvorený stereotyp zmeniť.

            Ponožková výzva sa každoročne koná 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky, pretože chromozóm má tvar ponožky.

            Výzva je určená všetkým, ktorí chcú prejaviť solidaritu a podporiť ľudí s Downovým syndrómom a ich rodiny. Zároveň rozširuje povedomie o tom, že ľudská individualita robí tento svet krajším, pestrejším, zaujímavejším a inšpirujúcim.

            Dátum 21. 3. je tiež symbolický, lebo ľudia s Downovým syndrómom majú o jeden 21. chromozóm naviac. Majú tri namiesto dvoch. Genetická porucha sa odborne nazýva trizómia 21. chromozómu.

            Hoci majú niečo navyše, nevyvyšujú sa!

            Čo by sa stalo, keby ľudia s Downovým syndrómom vládli svetu?

            – Náklonnosť, objatia a starostlivosť o iných by boli na dennom poriadku.

            – Naučili by sme sa tešiť z maličkostí a bezpodmienečne milovať život

            – Ľudia by boli úprimní.

            – Vo všetkom by bol poriadok.

            – Vlaky a lietadlá by jazdili načas, pracovná doba by bola na prácu, dovolenka by bola dovolenkou.

            – Ľudia, ktorí sa rozprávajú sami so sebou, by boli považovaní za premýšľavých a tvorivých.

          • Oznámenie - riaditeľské voľno

          • Riaditeľka Základnej školy Ladislava Balleka oznamuje, že v súlade s §150 ods. 5 Zákona č. 245/2008 Z. z., Zákon o výchove a vzdelávaní (školský zákon), poskytuje dňa 20. 3. 2024 riaditeľské voľno žiakom 5. – 8. ročníka z dôvodu Celoslovenského testovania žiakov 9. ročníka ZŠ.

          • Školské mlieko

          • Školské mlieko za mesiac marec sa vydáva zajtra (13.3.) od 7:30 do 8:00 hod. a popoludní od 14:00 do 15:00 hod. na zvyčajnom mieste.

          • Veľkonočné tvorivé dielne

          • Srdečne pozývame všetkých rodičov s detičkami, aby si vychutnali atmosféru nadchádzajúcej Veľkej noci a za pomoci pedagógov si vyrobili veľkonočné ozdoby.

          • Mini atletická olympiáda

          • 28. februára sa v telocvični Základnej školy uskutočnilo tradičné podujatie, ktoré organizujeme už niekoľko rokov - Detská atletická olympiáda. Podujatie podporili: Mesto Šahy, Olympijský klub Alojza Szokolyiho a ZŠ L. Balleka. Teší nás, že pozvanie prijali materské školy zo Šiah a okolia, aby si deti mohli zmerať sily a zdravo si zasúťažiť v 4 disciplínach. Srdečne sme tiež privítali hostí - pani viceprimátorku Tímeu Nagy a vedúcu odboru školstva Angeliku Révész, ktoré sa deťom prihovorili. Podujatie zorganizovala vedúca Detského atletického oddielu školy - pani učiteľka Sandra Huszárová. Na úvod podujatia mažoretky Šahulienky odprevadili žiakov s olympijskou pochodňou a vlajkou, následne zaznela olympijská hymna. Členky krúžku Zumba pod vedením pani učiteľky Magyarovej hravo rozcvičili malých súťažiacich. Deti súťažili a usilovali sa ostošesť, boli veľmi šikovné!!! Zatiaľ čo sa určovalo poradie a pripravovali diplomy, deti si zacvičili pod taktovkou pani učiteľky Blanky Petényiovej. Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na zdarnom priebehu zápolení - učiteľom, pedagogickým asistentkám, nápomocným siedmakom i sprevádzajúcim štvrtákom. Ďakujeme, bolo nám s vami dobre. Gratulujeme všetkým, pretože športovali v duchu fair play.

          • Obvodné kolo Hviezdoslavovho Kubína

          • V piatok 16.2. sa v priestoroch sobášnej siene MsÚ uskutočnilo obvodné kolo súťaže HK. Našu školu reprezentovali súťažiaci, ktorí sa v školskom kole umiestnili na 1. miestach (súťažiaceho z II. kategórie poézie sme kvôli chorobe nevyslali). Sme radi, že 1. miesta väčšina z nich obhájila aj na obvodnom kole.

            I. kategória - poézia - naša juniorka Nataly Burzová získala diplom za účasť a prvé skúsenosti, keďže je len druháčka. Veríme, že ich zúročí v ďalších rokoch.

            I. kategória - próza: Alexis Sleziaková - 1. miesto

            II. kategória - próza: Kevin Burza - 1. miesto

            III. kategória - poézia: Samuel Lórincz - 2. miesto (1. nebolo udelené)

            III. kategória - próza: Zuzana Mrázová - 1. miesto

            Všetkým, ktorí sa úspešne popasovali s prednesom, srdečne blahoželáme a oceneným 1. miestom držíme palce v okresnom kole v Leviciach.

          • Odhlasovanie zo stravy

          • Vážení rodičia, 
            od pondelka 19. februára môžete deti odhlasovať zo stravy elektronicky. Po otvorení jedálneho lístka sa Vám zobrazí tlačidlo na odhlásenie. 

          • Záchránná zdravotná služba

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Záchránná zdravotná služba.

            Záchranná zdravotná služba poskytuje neodkladnú zdravotnú starostlivosť. V rámci vzdelávacej oblasti Človek a spoločnosť na 1. stupni ZŠ, sme v našej škole privítali členov Záchranárskej zdravotnej služby z Dudiniec, ktorí nám predviedli postup, ako privolať rýchlu zdravotnú pomoc, opísali nám, čo všetko obnáša práca záchranára... Žiakom odmerali tlak pomocou špeciálneho prístroja, vyskúšali sme si vozíky a postele, ktorými prevážajú pacientov. Priblížili nám, ako funguje pneumatická dlaha, krčný golier, vákuový matrac, board a mnohé ďalšie. Na záver nám záchranári prezviedli skutočný výjazd - ako to vyzerá, keď sa náš spolužiak zraní a privoláme rýchlu zdravotnú pomoc. Najšikovnejších žiakov odmenili tematickým kalendárom. Sme hrdí aj na našich žiakov, ktorí toho veľa vedeli a ochotne sa zapájali do aktivít. Takých usmievavých pacientov páni záchranári asi ešte nemali. 🙂 Ďakujeme veľmi pekne za náučnú besedu, žiaci si odniesli množstvo informácií, ktorými môžu pomôcť k záchrane života.🚑🦼🚑🙏🦽🚑🙏

    • Kontakty

      • Základná škola Ladislava Balleka
      • +421 36 741 1184
      • Ul. E. B. Lukáča 6 936 01 ŠAHY 93601 Šahy Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje